План посилення заходів з профілактики гострих кишкових

та харчових отруєнь у ЗДО №26

 

1

Посилити протиепідемічні заходи, щодо попередження спалахів ГКІ та харчових отруєнь

2

Недопущення хворої дитини на ГКІ до дитячого садка

3

Не допускати прийом дітей до дошкільного закладу без огляду медичного працівника у разі її тривалої відсутності

4

Допускати дітей в дитячий заклад після перенесеного захворювання і довгої відсутності, тільки із довідками від лікаря і бактеріологічних аналізів

5

Спостерігати за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими та проводити протиепідемічні заходи

6

Забезпечити швидку ізоляцію дітей з дизфункцією шлунково-кишкового тракту з проявами гастрита та харчовою інтоксикацією. Їх бак. обстеження на дизентерійну, сальмонельозну групу і ентеропатологічну флор

7

Проводити обстеження на гельмінти

8

Здійснювати контроль за миттям рук дітей перед прийомом їжі і після відвідування туалету

9

Проводити чітке ведення документації, своєчасне занесення в історію розвитку дітей і в інфекційний журнал всіх випадків захворювання і виявлення дисфункції шлунково-кишкового тракту

10

Забезпечити якісне проведення вологого прибирання, щодня систематичного прибирання приміщень туалетного блока, обробку горшків гарячою водою з мильним розчином

11

Проводити дезінфекцію груп дез. розчинами

12

Вжити заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей

13

Суворо контролювати продовольчу сировину, яка надходить до закладу, її якість, санітарний стан, терміни реалізації, умови зберігання. Усі параметри фіксувати у журналі бракеражу сирої продукції

14

Проводити контроль санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці, зокрема дотримання технологій приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни персоналом. Відсутність у працівників гнійничкових захворювань та ознак ГКІ

15

Суворо дотримуватися санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів в процесі приготування страв.

16

Забезпечити манкіровку столів, всього кухонного інвентарю, доброякісну обробку столового посуду проточною гарячою водою, з використанням обеззаражуючих і дезінфікуючих засобів

17

Заборонити реалізацію через харчоблок кремових виробів із вмістом штучних фарбників, консервантів, ароматизаторів, вживання консервів, паштетів

18

Заборонити вживання продуктів, які не пройшли ветеринарного контролю зокрема: мяса, яєць, риби, молока, тощо

19

Готуючи їжу, варто памятати, що сирі продукти, часто заражені збудниками ГКІ

20

Ретельно вести контроль постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини

21

Обовязкове приймання продуктів харчування, при наявності відповідного сертифікату якості

22

Забезпечувати умови та контроль за використанням правил зберігання та термінів реалізації продуктів харчування, зокрема тих, що швидко псуються

23

Забезпечити безперервну роботу холодильників, правильне зберігання харчових продуктів

24

Постійне ведення роз’яснювальної роботи серед батьківської громадськості, щодо організації харчування у сім’ї дітей різного віку

25

Інформування батьків, дітей і працівників навчального закладу про заходи, які необхідно здійснювати для запобігання виникнення інфекційних захворювань

Download
Алгоритм дій при виявленні респіраторної
Adobe Acrobat Document 347.1 KB

АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ В ГРУПІ ДИТИНИ З ОЗНАКАМИ РЕСПІРАТОРНОЇ ХВОРОБИ

 

 

ЩОДЕННО

ПРИ ВИЯВЛЕННІ

Ознаки респіраторної хвороби

 

-гарячка, вище 37,2 град.,

-сухий кашель,

-першіння в горлі,

-утруднене дихання,

-нежить або закладення носа,

-втрата або зниження відчуттів нюху і смаку,

-загальна слабість,

-кишкові розлади

Вихователь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організовує опитування дітей про самопочуття, наявність

симптомів респіраторних хвороб, та вимірювання

температури дітям в групі безконтактним термометром. Слідкує за дотриманням респіраторного етикету дітьми під час організації освітнього процесу.

Організовує провітрювання приміщень щогодини –

тривалістю не менше 10 хв.

Організовує харчування дітей групи ізольовано від інших груп.

Виводить дітей на прогулянку на час проведення дезінфекції в групі.

Контактує з батьками, інформує адміністрацію про захворілих дітей.

Інформує телефоном чергового адміністратора та медичного працівника про дитину з ознаками респіраторної інфекції.

До приходу медичного працівника – відсаджує дитину на відстань 1,5-2,0 м від інших дітей, одягає дитині маску на ніс і рот (або замінює наявну), обмежує контакт захворілої дитини з іншими дітьми.

Обмежує пересування дітей, дитячим садочком.

Інформує батьків дітей, що не мають симптомів хвороби, про захворілу дитину, повідомляє про необхідність батьками

вимірювати температуру,

слідкувати за станом здоров’я власної дитини, тощо.

Медичний працівник

 

 

 

 

 

 

 

 

Контролює дотримання маскового режиму персоналу.

Контролює стан відвідування дітьми КЗДО №26 «Барвінок».

Організовує надання медичної допомоги працівникам закладу і дітям.

Бере участь в організації харчування дітей.

Забирає захворілу дитину до ізолятора або іншої окремої

кімнати, де можна забезпечити спостереження за дитиною.

Надає медичну допомогу, за необхідності.

Повідомляє батьків про стан дитини, за необхідності –

викликає, бригаду швидкої невідкладної допомоги.

Повідомляє завідувача господарством закладу про необхідність провести


 

 

дезінфекцію в групі, контролює приготування дезрозчину і етапність проведення дезінфекції,

провітрювання групи після дезінфекції.

Технічний працівник

 

Проводить поточну дезінфекцію в приміщеннях КЗДО №26 «Барвінок» – протирання дверних клямок, підвіконь, полотен дверей,

столів, парт, крісел, перил,

сантехобладнання, тощо – кожних дві години.

Проводить дезінфекцію всіх об’єктів групової

кімнати – в захисному костюмі, респіраторі, рукавицях – під

контролем медичного працівника.

Черговий

адміністратор

 

Забезпечує моніторинг

відвідування дітьми закладу, інформує адміністрацію

КЗДО№26 «Барвінок».

Координує обмежувальні заходи в КЗДО №26 «Барвінок».

 

Інформує директора закладу

про виявлену дитину з ознаками респіраторної інфекції.

Координує дії вихователя, медичного працівника і технічного працівника

Дирекція закладу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розподіляє рух дітей в закладі

Організовує гігієнічні та протиепідемічні заходи.

Організовує інструктажі щодо запобігання поширенню

коронавірусної хвороби

Забезпечує працівників закладу ЗІЗ, антисептиками, дезсередниками, миючими

засобами, паперовими рушниками, безконтактними термометрами, тощо

Організовує обмежувальні заходи в КЗДО №26 «Барвінок».

Організовує харчування та питний режим для дітей.

Організовує утилізацію ЗІЗ.

 

Інформує департамент освіти і науки ІФМР, міськрайуправління ДУ «ІФ обласний лабораторний центр МОЗ України», міське управління Держпродспожив- служби.

Вирішує питання про введення обмежувальних заходів щодо групи:

-    при підтвердженні

захворювання методом ПЛР – на 14 днів

–самоізоляція дітей,

звернення за медичною допомогю до педіатра, сімейного лікаря,

-    при отриманні негативного ПЛР на

коронавірусну інфекцію та за відсутності

клінічних симптомів хвороби – діти

відновлюють навчання


АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ У ВИХОВАТЕЛЯ ОЗНАК РЕСПІРАТОРНОЇ ХВОРОБИ

 

 

ЩОДЕННО

ПРИ ВИЯВЛЕННІ

Ознаки

-гарячка, вище 37,2 град.,

респіраторної

-сухий кашель,

хвороби

-першіння в горлі,

 

-утруднене дихання,

-нежить або закладення носа,

-втрата або зниження відчуттів нюху і смаку,

-загальна слабість,

-кишкові розлади

Вихователь

Організовує опитування

Інформує телефоном чергового

 

дітей про самопочуття,

адміністратора про ознаки

 

наявність симптомів

респіраторної інфекції.

респіраторних хвороб, та вимірювання температури

дітям в класі безконтактним термометром. Слідкує за дотриманням респіраторного етикету

Ізолюється в медпункті чи іншому приміщенні – до

вирішення питання про звернення за медичною

допомогою (до сімейного лікаря чи виклику швидкої допомоги)

 

дітьми під час освітнього процесу.

 

 

Організовує провітрювання

 

 

приміщень щогодини –

 

 

тривалістю не менше 10 хв

 

 

Організовує харчування

 

 

дітей даноєї групи

 

 

ізольовано від інших

 

 

груп.

 

 

Виводить дітей на

 

 

прогулянку на час

 

 

проведення дезінфекції в

 

 

  групі.

 

 

Контактує з батьками,

 

 

інформує адміністрацію про

 

 

захворілих дітей.

 

Медичний

Контролює дотримання

Надає медичну допомогу

працівник

маскового режиму

захворілому працівнику, за

 

 працівниками закладу.

необхідності викликає бригаду

Контролює стан

відвідування дітьми КЗДО №26 «Барвінок»

Організовує надання медичної допомоги працівникам закладу і

швидкої невідкладної медичної допомоги.

Повідомляє завідувача господарством про необхідність провести дезінфекцію в

групі, контролює


 

дітям.

Бере участь в організації харчування дітей

приготування дезрозчину і етапність проведення

дезінфекції, провітрювання групи після дезінфекції.

Технічний працівник

 

 

 

 

Проводить поточну дезінфекцію в приміщеннях КЗДО №26 «Барвінок»– протирання дверних клямок, підвіконь, полотен дверей, столів, парт, крісел, перил,

сантехобладнання, тощо – кожних дві години.

Проводить дезінфекцію всіх об’єктів групової кімнати

– в захисному костюмі, респіраторі, рукавицях – під контролем медичного працівника.

Черговий

адміністратор

 

Забезпечує моніторинг

відвідування дітьми закладу, інформує

адміністрацію КЗДО №26 «Барвінок». Координує обмежувальні заходи в КЗДО.

Інформує дирекцію закладу  про

виявленого працівника з ознаками респіраторної інфекції.

Координує дії

вихователя, медичного працівника, технічного працівника, який проводить дезінфекцію

Дирекція закладу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розподіляє рух дітей в закладі

Організовує гігієнічні та протиепідемічні заходи Організовує інструктажі щодо запобігання

поширенню коронавірусної хвороби

Забезпечує працівників

закладу ЗІЗ, антисептиками, дезсередниками, миючими засобами, паперовими рушниками, безконтактними

термометрами, тощо

Організовує обмежувальні заходи в школі

Організовує харчування та питний режим для дітей

Організовує утилізацію ЗІЗ

Інформує департамент освіти і науки ІФМР, міськрайуправління ДУ «ІФ обласний лабораторний центр МОЗ України», міське управління Держпродспожив- служби.

Вирішує питання про введення обмежувальних заходів щодо

вихователя, дітей, інших працівників, які

контактували:

-            звернення працівника до сімейного лікаря та при підтвердженні випадку методом ПЛР –

самоізоляція на 14 днів, або лікарняний лист у

зв’язку із хворобою,

-            при отриманні негативного ПЛР на

коронавірусну інфекцію та за відсутності клінічних ознак хвороби – приступає до роботи

Коли слід звертатися до логопеда

 

Часто батькам говорять, що заняття з логопедом можна починати тільки тоді, коли дитині буде три роки. Це неправильно. Тим більше, що найчастіше й насамперед консультація логопеда необхідна мамі й татові, а вже потім дитині. Робота з малюком (особливо, якщо він молодший 3 років) завжди набагато ефективніша, якщо проводиться батьками! Роль логопеда в цьому випадку полягає в навчанні батьків прийомів мовленнєвої компенсації та розробки комплексу заходів щодо подолання мовленнєвої недостатності або конкретних дефектів. 

До логопеда слід звернутися, якщо:

1.        До 2 років у дитини не з’явилося мовлення (дитина мовчить) або словник дитини налічує не більше 10 слів. Кваліфікований фахівець (логопед) уміє не тільки виправляти і ставити звуки, але й стимулювати появу мовлення в дітей, які не говорять!

2.        Дитині більше 4 років, а вона не вимовляє (чи неправильно вимовляє) звуки рідної мови. У цей час фонетична система повністю сформована, і дитина повинна говорити правильно.

3.        Дитина почала повторювати перші звуки, склади, слова (заїкається).

 

4.        Дитині більше 6 років, а вона не запам’ятовує вірші, не може переказати текст

Режим харчування дитини вдома

 

                   Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

üперед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

üпід час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

              Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

                  Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі.

                  Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

               Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо); виховувати слухняність, пошану до дорослих; заохочувати висловлювати прохання;

 

 навчати словам ввічливості. Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.